vineri, 7 martie 2014

A doua întâlnire de proiect la Tosunlar Ortaokulu - Denizli, Turcia

    A doua întâlnire de proiect din cadrul parteneriatului multilateral Comenius "Science Experiments on Renewable Energies" a fost dedicată energiei geotermale și s-a desfășurat în perioada 24 februarie - 1 martie 2014. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat 4 profesori (Iacentiuc Violeta, Dumitru Constantin, Macovei Olivia și Cazacu Ana) și 4 elevi (Roibu Iulian, Blîndu Iulian, Părpăuți Evelina și Sumănar Diana).
     Programul activităților a început cu vizita la serele Smyrna, aflate în apropierea localității Tosunlar. Aici ni s-a explicat și arătat modul în care este utilizată apa geotermală pentru funcționarea serelor și ni s-au oferit să gustam roșiile din producția proprie (foarte bune!).





     Apoi am ajuns la una dintre centralele geotermale detinute de compania Zorlu, unde ni s-a prezentat un fim despre modul de functionare al centralelor geotermale si dupa vizionarea acestuia am plecat să vizităm o centrala nouă și modernă aflată în apropiere. 









    După aceste vizite în care am învățat foarte multe lucruri noi despre energia geotermală am revenit la școala gazdă pentru sesiunea de lucru dedicată experimentelor distractive pe teme de energie. Mai întâi s-au prezentat toate tipurile de energie regenerabilă, de către fiecare dintre echipele prezente: energia geotermală, energia apei, energia solară, energia eoliană și biomasa. După aceea, fiecare echipă și-a prezentat experimentul distractiv, fie live, fie sub formă de film.





      Toate filmele cu experimentele realizate de către echipele de proiect sunt postate pe pagina web a proiectului: 
       La finalul primei zile li s-a înmânat un chestionar elevilor pentru evaluarea activităților:


     A doua zi a început cu vizita la liceul din Saraykoy, un liceu cunoscut pentru implicarea în multe proiecte europene. Profesorii au fost invitați să viziteze liceul iar apoi s-a realizat o prezentare a proiectelor Comenius - de către profesorul de engleză al liceului și o prezentare a tipurilor de energie regenerabilă utilizate pe intreg teritoriul Turciei, prezentare realizata de profesorul de fizica al liceului. În tot acest timp elevii din grupul nostru au fost primiți de către elevii liceului in sala de festivități, profesorul de muzică reușind sa îi învețe un dans tradițional turc iar cel de geografie pregatindu-le vată de zahăr. A fost o atmosferă de prietenie și bună dispoziție, toată lumea fiind extrem de încântată de căldura cu care am fost primiți la acest liceu. 









     De la liceul din Saraykoy ne-am îndreptat către Pamukkale, cu oprire la un parc din Karayahit în care se găsea un izvor de apă termală.




     La Pamukkale s-a vizitat Hierapolis, loc plin de istorie, terasele castelului de bumbac și piscina Cleopatrei.










A treia zi a fost zi de excursie la Efes, cu vizită la orașul antic, la templul lui Artemis și la casa fecioarei Maria.








    Ultima zi a început cu vizita orașului Denizli, a muzeului Ataturk si apoi a Universității Pamukkale. La universitate ni s-a prezentat proiectul CEH - Clean Energy House realizat de profesori și studenți ai Universității, iar apoi am vizitat aceasta casă prototip, care funcționează numai pe energii regenerabile.








     După amiază am avut timp liber până la cina de final, timp pe care toți au decis să îl dedice tot apelor geotermale, încercând pe propria noastră piele beneficiile acestora la hotelul Collosea din Pamukkale. La cina festivă atmosfera a fost caldă și prietenească, luându-ne rămas bun de la gazdele noastre și de la colegii de proiect. Multe multumiri familiilor elevilor gazdă, care au avut grija de copiii noștri, și organizatorilor acestei întâniri de proiect. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu