marți, 24 martie 2015

A cincea întâlnire de proiect - De Goudse Waarden, Gouda, Olanda

    În perioada 16-21 martie 2015 a avut loc cea de a cincea reuniune de proiect din cadrul proiectului multilateral Comenius "Science Experiments on Renewable Energies" la școala De Goudse Waarden, Gouda, Olanda. Din partea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară au participat trei profesori (prof. Violeta Iacentiuc, prof. Dumitru Constantin și prof. Dana Țibu) și patru elevi (Sebastian Bulubenchi - XI H, Sebastian Drehuță - XI C, Robert Moscaliuc - XI C și Alexandru Perijoc - XI C). Tema întânirii de proiect din Olanda s-a axat pe utilizarea energiei eoliene ca sursă de energie regenerabilă. 

    Programul primei zile a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea directorului școlii, urmat de sesiunea de experimente în care fiecare echipă a prezentat filmul și experimentul realizat.













    În programul primei zile a fost inclusă și vizita orașului Gouda, cu oprire la fabrica de biscuiți Punselie.



     A doua zi am plecat spre portul Rotterdam, la Innovation Dock. Aici ni s-au prezentat mai multe turbine eoliene moderne iar apoi s-a organizat un atelier de constructie a unor mori de vant. Elevii au fost împărțiți în trei grupe și prin rotație la cele 3 bancuri de lucru au trecut prin toate etapele realizarii produsului final - structura de suport, partea electrică, tăierea palelor și asamblarea tuturor pieselor. Fiecare echipă a realizat câte 2 mori de vânt, la sfârșit fiind puse la probă cu un ventilator industrial.











     După amiaza a fost rezervată vizitei la Kinderdijk, unde se află mai multe mori de vânt tradiționale, al căror scop era să pompeze apa. 







   A treia zi am vizitat două mori de vânt tradiționale, aflate chiar în orașul Gouda, ambele încă funcționale, una care măcina făina iar cealaltă pentru pomparea apei. Ni s-a explicat modul de funcționare al morilor, după care ne-am reîntors la școală pentru a ni se prezenta dispozitive realizate de elevii școlii și care au ca scop scăderea costurilor pentru întreținerea unei locuințe și economisirea energiei electrice.





    Ultima zi a fost dedicată vizitei la Amsterdam, la Rijksmuseum și la Muzeul Științei Nemo. La muzeul de istorie am putut admira picturi celebre iar la Nemo am realizat experimente interactive timp de 3 ore. Am putut observa orașul în timpul plimbării pe canalele Amsterdamului. Seara s-a terminat cu o cină festivă pe un vaporaș din portul Amsterdam. 













   În concluzie, a fost o reuniune de proiect foarte reușită, plină de activități în concordanță cu obiectivele proiectului și cu tema energiei eoliene și nu numai. Multe mulțumiri gazdelor de la școala olandeză și în special familiilor care au avut grijă de elevii noștri. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu